Site logo

Zašto je mali pas dobrodošao, a vaš veliki nije?!

Jedna od najčešćih nedoumica vlasnika većih rasa pasa jeste zašto njihov mezimac nije dobrodošao na mnogim mestima, a dopuštaju male pse?

Veliki psi su mirniji, manje laju i umiljati su koliko i mali!

Ovo su samo neki od argumenata koji se iznose. Neki čak smatraju da nešto nije „zaista pet-friendly„ ukoliko ne dopušta sve sve rase pasa.

U nastavku iznosim isključivo svoje mišljenje na ovu temu i iskustvo koje sam stekla tokom 4 godine putovanja sa psom, obilaska raznih lokacija, hotela i restorana u više od 15 zemalja. Stav mi je zasnovan na istraživanju i zaključku koji je proizišao iz velikog broja razgovora i situacija.

Mali ili veliki, pas je ogledalo vlasnika i njihovog odnosa. Kada psa izmestite iz prirodnog okruženja na koje je navikao, dodatno će testirati granice. Stoga, pre nego što se odlučite biti gost i suditi o gostoprimstvu, pobrinite se da poznajete svog psa, i da znate i poštujete osnovne društveno prihvatljive norme poput toga da pokupite otpad za njim, da ne dozvolite da uznemirava ljude u okruženju, držite ga pod kontrolom, na povodcu, itd.

Pet-friendly ekosistem mora da pomiri tri strane – vas kao vlasnika, ugostitelja i domaćina kod koga ste došli, kao i sve ostale goste u objektu ili na određenom prostoru.

Imajte na umu da ugostitelji dozvoljavaju ljubimce ili zato što ih i sami vole i imaju, ili zato što žele biti otvoreni za širu grupu ljudi. Ali nikada njihov posao neće zavisiti od vas kao vlasnika ljubimca. Niti je poželjno niti je realno da u jednom hotelu, parku ili restoranu imamo više pasa nego ostalih gostiju, stoga isključite mogućnost da se oni moraju boriti da bi baš vi došli. I ako ste i došli, ne moraju svi biti oduševljeni, a velika je verovatnoća da i neće biti 🙂

Tim Pet Travel Advisor radi na obuci osoblja kako bi pružili više usluga gostima sa ljubimcem. Takođe, standardizujemo Pet policy pomoću kojeg ćete imati sva pravila ulaska i boravka definisana i jasna. Na ovaj način želimo da se poštedi svako neprijatnosti i iznenađenja, i unapred proceni da li i gde želi povesti sa sobom svoju šapicu.

Postavljamo i minimalni kriterijum za standardizaciju, a to je da pet-friendly objekat obezbedi činijicu za psa, a u slučaju smeštajnih objekata i neki krevet ili bar prostirku. Uz to im dajemo mnoge ideje da budu profesionalniji i da se vi osećate lepo i poželjno na svakom mestu.

Ali shvatili smo da je limit u kilaži neophodan.

Ako bi uslovili da svi moraju primati sve rase i veličine pasa, ostalo bi jako malo objekata koji su pet-friendly.

Evo nekoliko razloga za to:

– ugostitelji ne žele da ostali gosti osećaju neprijatnost ili strah, što veći psi unose u prostor, koliko god sam vlasnik mislio da je to neopravdano

– veće rase pasa se linjaju i vrlo je teško da nakon boravka nemate potrebu za ozbiljnijim higijenskim zahvatom

– veće rase pasa imaju miris koji je takođe nezaobilazan ukoliko borave u zatvorenom prostoru

– veći psi mogu napraviti ozbiljniju štetu na inventaru

I tačno je da mogu da naplate čišćenje i refundiraju štetu, ali je njihovo pravo i da kreiraju pravila koja se ne moraju svima dopadati, ali su makar  jasna i unapred definisana.

Ako ste vlasnik velikog psa, najverovatnije ne živite u malom stanu stoga pas i nije navikao da dugo boravi u zatvorenom prostoru. Sigurno će mu više prijati neka priroda i kamp recimo od hotelskog kompleksa na šest spratova pored magistralnog puta ili u centru grada.

Male rase pasa jesu lakše za kretanje ali ako preferirate veće rase, ima načina da i vi više uživate – birajte destinacije na koje možete da idete svojim prevozom, odsedajte u kampovima, etno selima ili apartmanima u prirodi gde nema velikih gužvi i gde vaš ljubimac može da se opusti i uživa u slobodi. Ako ste raspoloženi za hotel sa 5 zvezdica, verovatno će izbor biti sužen ali trudimo se da saznamo za njih stoga ako ste bili negde zajedno i lepo se proveli, podelite to sa nama ili sami kreirajte listing na www.pettraveladvisor.com jer će svaki doprinos na sajtu biti ubeležen, cenjen i vrlo brzo nagrađen.

Copyright by Andrea Mladin

Pin
Blog
Shop
Chat

Prepare easily for a trip with your furry baby and never forget the important things to take on the road

Get your Travel Checklist

Plus receive the latest news and interesting topics weekly in your inbox.

By proceeding, you agree to our Privacy Policy and Terms of Use.