Site logo

ZAKON I PROPISI O DOBROBITI ŽIVOTINJA- PRIMERI DOBRE PRAKSE

Šta podrazumevaju zakon i propisi o dobrobiti životinja i koje su odgovornosti vlasnika?

Dobrobit životinja je multidisciplinarno pitanje i nije isključivo vezano za veterinare, vlasnike ili donosioce zakona, već je i izuzetno važna društvena tema

Pored toga što su deo biznisa koji će samo u Japanu  prema predviđanjima, dostići 13,2 milijarde dolara u 2022., kućni ljubimci ljudima donose zadovoljstvo i emotivnu satisfakciju. Njihova sigurnost je u rukama vlasnika i garantovana je zakonom.  

U mnogim razvijenim zemljama je generacijama i sistemski razvijana svest o dobrobiti životinja, ali i o njihovom pozitivnom uticaju na ljudsku psihu, zdravlje, i zajednicu uopšte. Kako je ovo u Srbiji na izvestan način još uvek područje u kom društveni okviri obaveza i odgovornosti nisu precizno određeni, dobro je ugledati se na zemlje u kojima se zakoni o dobrobiti zivotinja uspešno sprovode i u praksi. 

Zašto su ovi zakoni važni? 

Pre svega zbog toga što set određenih i jasnih pravila čine srećnim i vlasnike i ljubimce i sve sa kojima oni dolaze u kontakt. Naravno, već samo preuzimanje odgovornosti podrazumeva da vlasnik ta pravila i poštuje, ali su sami zakoni neophodni kako bi ljubimci bili potpuno zaštićeni.

Tako se evropska konvencija za zaštitu životinja bavi kako moralnom obavezom poštovanja svih živih bića i prepoznavanjem blagodeti koju životinje imaju na ljude, tako i uočavanjem svih mogućih problema koji u zajednicama ljudi i životinja mogu nastati. 

Prema istoj konvenciji ljubimac je životinja koja sa ljudima živi isključivo radi zabave i druženja i koju vlasnik nikada ne napušta. 

S tim u vezi zanimljiv je podatak da ljubimac ne može biti poklon za osobu koja nije napunila 16 godina, osim uz saglasnost roditelja. 

U setu ovih zakona predviđena je i edukacija vlasnika, odgajivača, trenera i svih koji na bilo koji način mogu biti odgovorni za dobrobit ljubimaca. 

U Velikoj Britaniji, svako ponašanje kao što je namerno povređivanje, zanemarivanje, naročito ako se odnosi na zdravlje ljubimca, smatra se kršenjem prava ljubimaca i vlasnik je pozvan na odgovornost. Posebnim aktom uređena je zabrana nehumanih hirurških intervencija kao što su kupiranje ušiju i repa, ali i svih aktivnosti koje se odnose na borbe pasa, ili namerno trovanje. Kazne za prekršioce su stroge i kreću se od novčanih do zatvorskih. 

Važan deo zakona odnosi se na odgajivače, kojima je za ovu delatnost potrebna dozvola, a u obavezi su da sa štencima rade na socijalizaciji i da im pored redovne veterinarske nege obezbede i igračke i fizičku aktivnost

Kada je reč o vlasnicima, ali i pet siterima, pravila se najpre tiču kontrole nad ljubimcem, kako na javnim površinama, tako i na privatnim posedima. Ona se ne odnose samo na potencijalne povrede i štetu koje bi ljubimac prouzrokovao, nego i na nečiju procenu da bi ga pas mogao na bilo koji način povrediti. Kazne za odgovorne su visoke, a za psa koji bi zapravo i napao nekoga, nemilosrdne.

Nemačka uživa reputaciju zemlje koja je pet friendly i u kojoj se ljubimcima pruža kraljevski tretman. U isto vreme, zakoni su vrlo strogi. Budući usvojitelji pasa prolaze duge restriktivne procedure kroz koje se utvrđuje njihova podobnost, uslovi za držanje ljubimaca, pa čak i godišnji prihodi. Nakon pozitivnog odgovora, plaća se usvojiteljska taksa. 

Ako planirate život u Nemačkoj ili samo posetu, važno je znati da zakon dozvoljava ulazak sa najvše pet ljubimaca, a spisak potrebne dokumentacije, možete pronaći ovde.

Osim ako se ne radi o vodičima ili usvojenim psima, nemački zakon previđa i godišnji porez za držanje ljubimaca čija se osnovica uvećava u odnosu na broj ljubimaca. 

Istovremeno, za ljubimce je moguće uplatiti i zdravstveno osiguranje koje pokriva gotovo sve intervencije. 

Sve vlasnike će obradovati informacija da je čupavim članovima porodice ulaz dozvoljen na većinu mesta, osim u supermarkete, kao i da mogu da koriste javni prevoz. 

Osim ako nije precizno naznačeno, u parkovima ne moraju biti na povocima, iako neki parkovi imaju posebne delove namenjene isključivo psima. Obaveza vlasnika je da pokupi za svojim ljubimcem. 

Kada su odgovornosti jasno određene i kada smo svesni važnosti naše uloge u životima ljubimaca, poštovanje zakona je prirodan sled događaja. 

Koliki god da su benefiti pet friendly mesta, tolika je i važnost dobrih manira gostiju, kao i stalne edukacije. 

Pet Travel Advisor sertifikacijom pružaoci usluga postavljaju se kao primeri dobre prakse u pet-friendly industriji i definišu jasne i kontrolisane standarde, a njihovim poznavanjem i prihvatanjem vlasnici promovišu rast broja pet-friendly mesta. 

U slučaju da imate bilo kakve nedoumice, tim Pet Travel Advisor daće vam odgovore na njih. 

Kontaktirajte nas za dodatna pitanja na: info@pettraveladvisor.com ili se priključite zajednici vlasnika ljubimaca i komunicirajte kroz forum ili grupu

 Autor: Marina Stancevic

Comments

 • Comments are closed.
 • Pin
  Blog
  Shop
  Chat

  Prepare easily for a trip with your furry baby and never forget the important things to take on the road

  Get your Travel Checklist

  Plus receive the latest news and interesting topics weekly in your inbox.

  By proceeding, you agree to our Privacy Policy and Terms of Use.