Site logo

VAŽNOST SOCIJALIZACIJE

Šta je socijalizacija i zašto je važna? 

Kad govorimo o kućnim ljubimcima, potrebno je da svaki vlasnik razume načine na koje podstiče njihov razvoj i život. Sve što vlasnik radi čini jednu celinu koja utiče na određena ponašanja psa a samim tim i na njegovo opšte psihofizičko stanje.

Pored osnovne obaveze da psa štitimo i čuvamo, odgovorni smo da mu pomažemo u procesu učenja i prilagođavanja našem svetu i našim pravilima. Važno je znati da svakog trenutka u našoj blizini, pas nešto uči iz našeg svesnog i nesvesnog ponašanja. 

Više o odgovornom vlasništvu možete pročitati ovde.

Socijalizacija ima za cilj da ljubimac bez našeg uticaja, čak i bez našeg prisustva, upražnjava potrebe koje su za njega prirodne a za nas prihvatljive. 

U tom procesu ga učimo npr. kako da rešava probleme i bude samostalan, gde je njegovo mesto, kako da zatraži nešto što mu treba, kada i koliko da laje, itd. Socijalizacijom vlasnik stiče autoritet i poverenje jer na odgovarajući način uvažava njegove potrebe a pas stiče samopouzdanje. 

Pojednostavljeno rečeno, pažljivim i pozitivnim izlaganjem psa ljudima i različitim situacijama, zatim ostalim psima i drugim životinjama, on upoznaje svet oko sebe, živi bez stresa i straha, ali i razvija veštine komunikacije. Kako velika većina problema u ponašanju ima za osnovu strah od nečega, socijalizacijom se dolazi do toga da se pas oseća sigurno u različitim okolnostima. 

Šta podrazumeva socijalizacija?

Socijalizacija predstavlja proces upoznavanja psa sa načinom funkcionisanja u ljudskom i životinjskom društvu, tako da on ne predstavlja pretnju za sebe ili za druge.

Ona tako može obuhvatati: učenje ponašanja prema ukućanima, drugim ljudima, ostalim životinjama, prema gostima, ponašanje za vreme vožnje kolima i slično.

Bez adekvatne socijalizacije, psi razvijaju strahove i fobije, a to može voditi ka problemima u ponašanju. 

Neka od njih ne primetimo odmah ali jednom kada se pojave, zahtevaju posebne metode i tehnike dugotrajne resocijalizacije kojim se vraća u normalno psihičko stanje i ponašanje. Npr. procesom desenzibilizacije ili kontra uslovljavanja, pas se postepeno izlagaže stresorima do nivoa koji može da podnese. 

Važno je napomenuti da se psi mogu socijalizovati u bilo kom uzrastu, ali se najbolji rezultati postižu kada su stari između dva i četiri meseca. 

U zapadnoevropskim zemljama, kao i u Americi već više decenija i sami veterinari vlasnicima savetuju da se istovremeno sa imunizacijom štenaca posvete i socijalizaciji. Svetska veterinarska društva, naročito u Nemačkoj i Australiji ističu važnost pravilne rane socijalizacije za razvoj ponašanja i integracije u društvo. Američko veterinarsko društvo za zaštitu životinja ima zvaničan stav da je prva tri meseca u životu šteneta ujedno i najvažnije doba u njegovoj socijalizaciji. Tada bi ih trebalo izložiti što većem broju nadražaja, pritom pazeći da ne dođe do prekomerne stimulacije koja bi prouzrokovala strah. 

Kada se radi o zemljama u okruženju, u Hrvatskoj je 2019. godine pod službenim pokroviteljstvom Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pokrenuta organizacija koja se bavi podizanjem svesti o pravilnoj ranoj socijalizaciji. Ovo udruženje naglašava da je opasnost od zaraze pri socijalizaciji štenaca u kontrolisanim uslovima minimalna i da je, kako bi se dugoročno osigurao najbolji mogući kvalitet života psa, potrebno od najranijeg uzrasta sprovoditi postupak zaštite njegovog fizičkog i psihičkog napretka. 

U jednom od prethodnih blogova pisali smo i o samim zakonima koji se tiču dobrobiti životinja.

Zajedničkim trudom veterinarske struke, kinoloških stručnjaka i vlasnika pasa, štencima se može omogućiti da se od najranijeg uzrasta pravilno razvijaju. Od toga bi koristi imalo celokupno društvo, gde se najčešće naglašavaju posledice lošeg vaspitanja, a da se pritom zanemaruju pozitivni rezultati preventivnog pristupa.

Postavljanjem standarda poželjnog i nepoželnog ponašanja na lokaciji Pet Travel Advisor sertifikacijom već i sami pružaoci usluga promovišu društvenu edukaciju i odgovorno vlasništvo kada je u pitanju važnost same socijalizacije. 

U slučaju da imate bilo kakve nedoumice, tim Pet Travel Advisor daće vam odgovore na njih. 

Kontaktirajte nas za dodatna pitanja na: info@pettraveladvisor.com ili se priključite zajednici vlasnika ljubimaca i komunicirajte kroz grupu

Autor: Marina Stancevic

Comments

 • Comments are closed.
 • Pin
  Blog
  Shop
  Chat

  Prepare easily for a trip with your furry baby and never forget the important things to take on the road

  Get your Travel Checklist

  Plus receive the latest news and interesting topics weekly in your inbox.

  By proceeding, you agree to our Privacy Policy and Terms of Use.