Site logo

Vaspitan ili treniran pas?

Da li vaš pas uzima hranu sa stola, penje se na nameštaj, skače na goste, laje na prolaznike,  agresivan je pri susretu sa drugim psima, nekotrolisano vuče povodac, trčkara levo-desno tokom šetnje? Ako su odgovori na ova pitanja potvrdni, u tom slučaju vaš pas nije vaspitan.

Pas je jedina životinja koju je čovek pripitomio da živi uz njega. Prema tome, čovek je i odgovoran da nauči psa kako da se ponaša u tom ljudskom svetu. 

Psi se rode tako da poznaju određene nadražaje: mirise, dodire, poznaju potrebu za hranom  i znaju svoja pseća ponašanja. Psima nije poznata ogrlica, povodac, vožnja u autu, oni ne znaju šta znači okupati se, šetati se negde gde ima puno ljudi itd. To je sve nešto što pas mora da nauči, i to se naziva socijalizacija ili vaspitanje pasa.

Pre nego što naučimo psa određenim komandama, treba da vaspitamo psa, jer nije isto vaspitan i treniran pas.

Vaspitan pas je onaj pas koji se lepo ponaša 24 časa, bez komandi. Vaspitan pas zna gde mu je mesto, zna gde se jede, kako se dočekuju gosti, kako se šeta na ulici, kako se pozdravlja sa drugim psima, kako se pozdravlja sa drugim ljudima, kako se odnosi prema deci.  

Kada se čovek odluči da uzme psa pored sebe, prvo treba da se edukuje o tome šta zapravo znači, „posedovati“ živo biće 24 časa, a tek nakon toga može i sam da pristupi vaspitanju tom četvoronožnom biću.  Dobra vest je da svi psi uče na isti način, i da se svaka rasa pasa može vaspitati.

Tako da  kada pričamo o socijalizaciji pasa, onda zapravo od psa očekujemo društveno prihvatljivo ponašanje, a od čoveka odgovorno vlasništvo nad psom.

 

Copyright: Msc Media manager & Jurnalist Ildiko Feher

Associate: Dr Vet. Med. Dunja Kovač

Comments

 • Comments are closed.
 • Explore
  Travel
  Shop
  Pin
  Blog
  Chat

  Prepare easily for a trip with your furry baby and never forget the important things to take on the road

  Get your Travel Checklist

  Plus receive the latest news and interesting topics weekly in your inbox.

  By proceeding, you agree to our Privacy Policy and Terms of Use.