Site logo

RASE PASA I PUTOVANJE

Koje rase pasa su dobri saputnici? 

Pre dolaska ljubimca u kuću, najvažnije je odabrati rasu koja odgovara životnom stilu vlasnika. Ovaj izbor uključuje prostor, finansije i nivo aktivnosti koje određene rase zahtevaju, kao i navike kada se radi o putovanjima. Psi su sjajno društvo, a vlasnici pasa znaju da je novo putovanje nova avantura. 

U SAD-u oko 37% vlasnika putuje sa svojim kućnim ljubimcima svake godine, što je značajno više u odnosu na 19% od pre dve decenije, sa stalnom tendencijom rasta.

Rase pasa se razlikuju po veličini i temperamentu, što neke izdvaja od drugih u smislu lakšeg organizovanja putovanja, manje potrebnih dodatnih procedura, kao i boljeg podnošenja putovanja i mogućih zdravstvenih tegoba. 

Tako je putovanje jednostavnije i jeftinije kada imate malog psa. Oni zahtevaju manje transportere pa je vožnja kolima, taksijem ili avionom lakše dostupna. Uz to, mnoga javna mesta kao i javni prevoz imaju ograničenja što se tiče dozvoljene veličine psa.

Takođe, avionski kabinski letovi su obično za manje pse jer moraju da stanu u namenski transporter i prostor ispod sedišta. Iako postoji nekoliko avio kompanija, kao što su La Compagnie iz Francuske, ili S7 Airlines iz Rusije, koje dozvoljavaju ljubimcima do 15kg, odnosno 10kg da budu uz svoje vlasnike tokom leta, ovo pravilo zapravo znači da samo psi do 8kg mogu ostati u kabini. Izuzeci su službeni psi i životinje za emocionalnu podršku. Njih smo pominjali u prethodnom blogu

Prema navedenim kriterijumima, neke od rasa koje imaju idealne predispozicije za odličnog saputnika su kovrdžavi bišon, maltezer, pudla, naročito popularne rase, koje se ne linjaju, ne izazivaju alergije i nemaju miris, što su često i odlučujući faktori kada se radi o prijemu ljubimaca. Tu su i čivave i pomeranci, koje su izuzetno sitne, težine od 1 do 3 kilograma.  Jorkširski terijer je još jedna patuljasta rasa, težine do osam kilograma, pa je samim tim prilagodljiv uslovima tokom putovanja.

Iako se letenje čini kao najbolja opcija za putovanje sa malim psima, ipak nije najsigurnija za svakog ljubimca. Uopsteno se ne preporučuje za brahicefalne rase pasa, poput mopsa, buldoga, pekinezera, koji imaju kratke nosne prolaze. Promene stresa i pritiska tokom leta dovode ove rase pasa u veći rizik od hiperventilacije ili drugih poteškoća u disanju. Mnoge aviokompanije imaju pravila o rasi, pa čak i zabrane kada se radi o rasama sa visokim rizikom.

Kada govorimo o putovanju sa velikim psom, treba naglasiti da, iako postoje izuzeci, veliki psi traže istrčavanje i što više fizičkih i mentalnih aktivnosti. Najbolji su izbor za ljude koji dosta vremena provode napolju. 

S tim u vezi je važno da vlasnici uvek vode računa o vremenskim uslovima tokom putovanja. Kao što psi rase haski ne podnose dobro visoke temperature, tako ni dalmatinci nisu za planinarenje. 

U velike rase koje vole avanture u prirodi, igru, kupanje, a koje sa druge strane dobro reaguju na prisustvo nepoznatih ljudi, spadaju retriveri, njufaundlenderi, ptičari. 

Suprotno, kada se radi o plivanju i boravku na otvorenom, potreban je izuzetan oprez sa brahicefalnim rasama koje zbog svoje konstitucije nisu dobri plivači i kod kojih je povećan rizik od dobijanja sunčanice. Po pravilu, sunca treba da se klone i mišićavi ili gojazni psi. 

Tokom putovanja pas će se susresti sa mnogo dotad neviđenih stvari i zato je važno da zna kako da na odgovarajući način komunicira sa novim stvorenjima, mirisima i ljudima, tako da ne beži od novih nadražaja, ali i da ih ne vidi kao pretnju. O važnosti rane socijalizacije možete pročitati ovde.

S tim u vezi je i fenomen po kom će psi uvek ostati prepoznatljivi– lajanje. Lajanje može biti bučno za ljude, ali za pse ovaj način komunikacije predstavlja sasvim normalan vid oglašavanja. 

Kada preterano laju, to obično ukazuje na neki problem i tada lavež može predstavljati smetnju. Pored zdravstvenih problema, godina, teritorijalnosti itd., ako se plaši, pas svoj strah može iskazati lajanjem. Ovo se može dogoditi na bilo kom mestu i u bilo kojoj (za njega novoj i neobičnoj) situaciji.

Sa druge strane, postoje rase koje se retko oglašavaju, kao što su hrt, tihog i povučenog držanja, ili šar pej, koji laje samo da bi upozorio na prisutnost stvarne, neposredne opasnosti. 

Pre nego što uđete na teritoriju bilo koje druge zemlje, pored upoznavanja sa zakonima koji se tiču ljubimaca, rase, kretanja na povocu, boravka na otvorenom, ili u zatvorenom prostoru itd., važno je informisati se o pravilnicima koji važe za ulazak u zemlju. Za zemlje koje nisu u EU uglavnom je potreban pasoš koji izdaje veterinar, potvrda da je ljubimac vakcinisan i trajno obeležen (čipovan), potvrda o zdravstvenom stanju koja nije starija od 48 sati, koju je izdao ovlašćeni veterinar i sertifikat za izlazak iz zemlje koji izdaje nadležna Veterinarska inspekcija Republike Srbije. Detaljan spisak možete pronaći ovde.

Kada planirate da povedete vašeg kućnog ljubimca na putovanje, važiće i različiti uslovi koje koje pas treba da ispuni, a vlasnik da poštuje, kako bi putovanje prošlo u najboljem redu, jer ono podrazumeva celokupno iskustvo, ne samo smeštaj. Pet Travel Advisor sertifikacijom svi pružaoci usluga standardizuju svoja pravila posete sa kojima se posetioci mogu upoznati i pre samog dolaska.  

 

Autor: Marina Stancevic