Šta podrazumeva zdrava ishrana ljubimaca i kako pomažu suplementi? 

Štenci već nakon 40. dana od rođenja polako uče da koriste čvrstu hranu a sa navršenih 60 dana već su naviknuti na nju. Mačići potpuno prestaju da sisaju posle osme nedelje i hrane se vlažnom i čvrstom hranom.

Da bi ljubimci što duže bili zdravi i aktivni, potreban je odgovarajući balans šest glavnih grupa hranjivih sastojaka: proteina, masti, ugljenih hidrata, vitamina, minerala i vode.

Pri samom izboru odgovarajuće hrane najvažniji faktori su: starost ljubimca, nivo fizičke aktivnosti i veličina. 

Bez obzira na to da li hranite svog ljubimca komercijalnom ili hranom pripremljenom kod kuće, važno je razumeti osnovne principe njihove ishrane.

Psi su mesojedi i njihova osnovna potreba za proteinima i mastima iz kojih dobijaju energiju je životinjskog porekla. 

S druge strane, dok se evolucijom pas delimično pomerio od striktnog mesojeda ka svaštojedu, pa tako danas iz biljaka uzima sastojke kao što su minerali i vlakna kojih u mesu nema u dovoljnim količinama, mačke su “isključivi mesojedi”, što znači da im je u ishrani obavezno meso, i proteini su im, kao glavni izvor energije, potrebniji nego psima.

Danas postoje tri vrste hrane- gotova suva hrana, gotova konzervirana hrana i samostalno pripremljena hrana od strane vlasnika.  

Bilo kakva promena u ishrani treba da se odvija postepeno u periodu od jedne nedelje tako da se apetit, varenje i metabolizam, mogu pravilno adaptirati. 

Gotova suva hrana je najlakši način za optimalno hranjenje jer se lako dozira i može dugo biti smeštena na hladnom i suvom mestu. Najčešće sadrži visoko kvalitetne sastojke a proizvodi se omekšavanjem ugljenih hidrata, što ljubimcima olakšava varenje.

Kvalitetna konzervirana hrana može se prepoznati po visokom sadržaju mesa, čvrstoj konzistentnosti i niskom sadržaju želea, dok nekvalitetna ima dosta vodenog sadržaja, visok sadržaj želea, a često sadrži i soju kao zamenu za meso.  

Kada je reč o samostalno pripremljenoj hrani, važno je znati da ona mora da sadrži preko 20 neophodnih sastojaka kako bi se održao zagarantovan kvalitet sirovina i izbegla neuhranjenost ljubimca. Osim što je finansijski nepovoljnija, ova opcija podrazumeva i dosta vremena i rada potrebnih za nabavku, pripremu i skladištenje.
Savet je da samo oni koji poseduju mnogo znanja iz ove oblasti treba da se opredele za ovu mogućnost.

Važno je napomenuti da je hrana za ljude, odnosno ostaci sa stola, suviše slana, sa nedovoljno minerala i glavnih nutrijenata da bi bila odgovarajuće izbalansirana. Kod kostiju su posebno opasni parčići pilećih i ribljih, pošto mogu povrediti zube i preprečiti se u grlu ili crevima i tako prouzrokovati velike probleme. S drudge strane, iako deluje da je to prirodna hrana koju treba davati psima, sirovo meso može sadržati bakterije rizične za ljubimce. 

Opasnom hranom smatra se čokolada, crni luk, beli luk i grožđe ili suvo grožđe. I najmanje količine mogu biti fatalne. Spanać i cvekla su takođe otrovni za pse.

Ljubimci obožavaju poslastice i pored toga što su odlično pomagalo u obuci, ojačavaju vezu vlasnika i ljubimca, a na tržištu su već prisutni luksuzni slatkiši za kućne ljubimce od mesa divljači, ili od kavijara jesetre koji sadrže 4% čistog kavijarskog ulja. Takođe, tu su i tečni dodaci i napici za kućne ljubimce, a među najpopularnijima su „vina“ za mačke i pse; mačja vina su tečni proizvodi od mačje metvice, dok vina za pse  sadrže 100% ribljeg ulja Aljaske i glukozamin za zdravlje kostiju.

Poslastice su često visoko kalorične, a preporučuje se da čine najviše 5 do 10 procenata dnevne ishrane. 

U Pet Advisor shopu naći ćete užinu za pse premium kvaliteta.

Vaš ljubimac će svakako biti najzadovoljniji kada jede jednu vrstu hrane, u isto vreme i na istom mestu. Kada putujete skupa, ishranu prilagodite postojećim navikama i sa sobom obavezno ponesite hranu na koju su navikli kako biste izbegli stomačne tegobe. Jedna kafena kašičica probiotika za pse kao dodatak obroku pomaže u izbegavanju dijareje i obezbedjuje pravilan rad creva.

Naš partner Purina proizvodi probiotik prijatnog ukusa koji ljubimci vole.

Sveža i čista voda bi trebala uvek biti na raspolaganju. 

Amblem “PTA certified” označava da poslovanje zadovoljava osnovne kriterijume za standardizaciju i znak kvaliteta. U osnovnu opremu prema Pet Travel Advisor standardizaciji, pored kreveta za ljubimca, spada i činijica, što je svakako značajno ako je prostor u prtljagu ograničen. 

SUPLEMENTI 

Kao i ljudima, i ljubimcima su potrebni vitamini, minerali i druge materije da bi se pravilno razvijali. Ovo je naročito važno u situacijama kada imaju drugačije potrebe koje ne mogu zadovoljiti samo ishranom (operacija, laktacija, starost, stresne okolnosti). Tada veterinari pomažu vlasnicima u izboru suplemenata koje bi ljubimac trebalo da dobija kako bi održao vitalnost i pravilno funkcionisanje organizma.

Suplementi ne zamenjuju klasičan obrok, već su njegov dodatak.  

Izuzetno su važni i ako se pripremate za putovanje sa ljubimcem. 

Promena navika za njih može biti izuzetno stresna, naročito jer je pored mučnine, strah od vožnje čest problem koji ljubimce sprečava da uživaju. 

Ukoliko vaš ljubimac ima slične strahove ili biste samo želeli da mu ojačate organizam, imamo rešenje za to! 

Dog in Shape je proteinsko-mineralni dodatak koji obezbeđuje visoku koncentraciju vitamina, minerala, esencijalnih masnih kiselina i biljnih ekstrakata korisnih za ravnotežu u organizmu pasa starijih od godinu dana. Preporučuje se primena u periodu od 15 dana za jačanje organizma i održavanje vitalnosti, posebno radnih pasa. Ovaj supplement povećava otpornost i utiče na poboljšanje opšteg zdravstvenog stanja. 

Putovanje podrazumeva celokupno iskustvo, ne samo boravak na destinaciji, a sve počinje dobrom pripremom. 

Na portalu www.pettraveladvisor.com uz mapu pet friendly smeštaja i turističkih znamenitosti pronaći ćete i veterinare, apoteke, mesta za kupovinu, parkove, i još mnogo toga. Takođe, možete poručiti Travel Guide i dobiti sve organizovano prema vašim planovima i budžetu. 

 

Autor: Marina Stančević

 

A evo i prilike da se i sami uverite u kvalitet proizvoda Dog in Shape!

Ovaj put smo odlučili da vas nagradimo sa dva pakovanja proizvoda Dog in Shape – travel addition, našeg partnera @petvet_ .

Kako bi ste učestvovali posetite našu Instagram stranicu @pettraveladvisor ili kliknite na post ispod:

Pin
Blog
Shop
Chat

Prepare easily for a trip with your furry baby and never forget the important things to take on the road

Get your Travel Checklist

Plus receive the latest news and interesting topics weekly in your inbox.

By proceeding, you agree to our Privacy Policy and Terms of Use.