Site logo

PET FRIENDLY PRETRAGE U TURIZMU

U čemu je značaj pet-friendly pretraga?

Povećanje količine slobodnog vremena, finansijskih mogućnosti, porast kulturnog i obrazovnog nivoa stanovništva, promene u stavovima potrošača i drugi faktori, uticali su i na putne navike i mogućnosti.
Danas se beleži izuzetan rast putničkih aktivnosti, turizam se prepoznaje kao najznačajniji ekonomski i društveni fenomen a tematski pet-friendly turizam kao jedan od popularnih trendova turizma koji osvaja ceo svet.
Za turiste je 2020. godina značila promenu planova. Tokom pandemije ljudi su odlazili na bliže destinacije pa su tako i mnogi ljubimci putovali sa vlasnicima. Uz to, od njenog početka, broj vlasnika se povećao, pa tako samo u Americi 67% domaćinstava ima ljubimca, a svetsko tržište proizvoda za njih beleži stalni rast.

O razvoju pet friendly usluge u Srbiji možete pročitati ovde, a pisali smo i o razvoju novih industrija podstaknutih novim potrebama i željama vlasnika ljubimaca.

Očekivano, sa razvojem pet-freindly turizma, i oznaka “pet-friendly” postala je jedna od ustaljenih “facilities” filtera.
Iako je tokom same pandemije znatno opao broj putovanja, filter „pet friendly- dozvoljeni kućni ljubimci“ bio jedan od najviše korišćenih, čija se upotreba više nego udvostručila. On je, poređenja radi, treći najčešće označen posle “bazena” i “parkinga”.
I pre pandemije, kućni ljubimci su predstavljali važan aspekt putovanja, a obezbeđivanje sadržaja za njih ima jasne prednosti za pružaoce usluga. Osim što privlači veću grupu korisnika, njima se omogućava postojanje rezervacija i van sezone. Vlasnici kućnih ljubimaca su uglavnom spremni da plate dodatno kako bi svog četvoronožnog člana porodice poveli sa sobom, što znači da pružaoci usluga mogu da odrede više naknade za kućne ljubimce. Oni su porodica, a gosti cene kada su lepo dočekani.
Zašto je dobro da vaš objekat bude pet friendly možete pročitati ovde.

Šta pet friendly filter znači u praksi?

Kao što pažljivo biraju smeštaj za sebe, vlasnici žele da budu sigurni da su odabrali okruženje u kome će se njihovi ljubimci osećati dobro. Pretraga za smeštajem obično počinje pretragom aktivnosti, poput mesta za šetnju. Osim njih, i ostali sadržaji mogu doprineti odluci o mestu boravka. Kako bi učinili da se osećaju dobrodošlo, mnogi hoteli u sobama obezbeđuju krevete za pse, kutije sa poslasticama, posude za hranu i vodu, kesice za izmet itd.
Ovde smo pisali o nekima od najboljh svetskih pet friendly hotela i dobrih praksi.

Selekcija pet-friendly lokacija je doskora bila dugotrajan i mukotrpan proces uz česte neprijatnosti i iznenađenja. Jedino što je donekle bilo moguće pronaći bili su smeštaji, ali bez jasnog i transparentnog pravilnika o prijemu ljubimca.
Rešenje ovog problema se vidi u standardizaciji usluge i kreiranju „pet policy“ dokumenta koji definiše set pravila dolaska, boravka, kao i raspoloživu opremu i usluge koje je moguće pronaći u objektu odnosno na lokaciji koju posećujete. Tako na primer svaki listing na sajtu www.pettraveladvisor.com osim opisa, lokacije i slika, daje i informacije o tome da li na destinaciji postoji činijica, krevet, poslastice, higijenski i drugi aksesoari, da li objekat pruža uslugu čuvanja i šetanja, itd. Takođe, potrebno je da se istaknu mogućnosti, cene ali i limiti poput one najčešće- u kilaži, ili ograničenja u kretanju u određenim delovima objekta. Ovo ne samo što olakšava vlasnicima pretragu, već umnogome pomaže i ugostiteljima da unaprede svoju uslugu, naplate dodatne usluge i opremu i zarade pozitivan review usled šireg spektra ponude i komfora.
“Pet Travel Advisor” osim što standardizuje pet-friendly usluge, vrši i sertifikaciju svih koji zadovolje određene kriterijume, promoviše listinge na sajtu, informiše posetioce, ali i edukuje vlasnike ljubimaca, prvenstveno pasa, o tome kako da se pravilno socijalizuju, uvažavajući kućni red i pravila ugostitelja kao i okruženja i društva u kojem se nalaze. Na ovaj način želimo da doprinesemo poboljšanju celokupnog ekosistema, i spajanju odgovarajuće ponude i tražnje na jednostavan način.

Na portalu www.pettraveladvisor.com pronaći ćete pet friendly mapu i ponudu smeštaja, ali i okolne kafiće, restorane, mesta za kupovinu, plaže, parkove, veterinare, turističke znamenitosti i još mnogo toga. Ukoliko nemate vremena da istražujete, možete i poručiti Travel Guide i dobiti sve skockano samo za vas.
Ugostitelji i vlasnici pet-friendly objekata ali i pružaoci raznih usluga poput veterinara, šetača i sittera pasa, mogu da postave svoju ponudu i mapiraju se u skladu sa svojim pravilima, a gosti će pretraživanjem pomoću dostupnih filtera, unapred znati šta mogu da očekuju.

Autor: Marina Stancevic