Site logo

PET FRIENDLY KANCELARIJA

Zašto je dobro stvoriti pet friendly radno okruženje? 

Trećinu dana provodimo u kancelariji, pa tako i sve više firmi želi da  doprinese smanjenju stresa u radnom okruženju. Benefiti za one koji dozvoljavaju kućne ljubimce u kancelarijama odmah su vidljivi: one postaju lepša i zdravija mesta za rad, otvaranjem vrata ljubimcima poboljšava se slika o kompaniji, po pravilu i klijenti i zaposleni cene ovakvu vrstu angažovanja, a pozitivan pristup utiče i na druge da promene svoje navike. Na kraju, prisustvo pasa stvara više poverenja među saradnicima i dovodi do bolje kooperacije.

Šta je pet-friendly kancelarija?

Pet-friendly kancelarija ima za cilj da time što će im dozvoliti da na posao dovedu svoje ljubimce unapredi kvalitet života svojih zaposlenih i stvori udobnije radno okruženje. 

Ovo se može postići primenjivanjem efikasnih taktika koje na prvi pogled deluju složeno, ali su dugoročno isplative. Male stvari kao što su osmišljavanje prostora, obezbeđivanje posuda za vodu ili krevetića (sa logom firme), poslastica na prijemnom pultu, higijenskih vrećica, mesta za odlaganje povodaca, pa čak i povremeno angažovanje pet sitera, učiniće mnogo kada je u pitanju isplativost ulaganja. Za sve navedeno nije potreban ogroman budžet, a kao rezultat i sama firma postaje produktivnija i doprinosi širenju društvene svesti o važnosti odgovornog vlasništva.

Samo u 2020. procenat u broju ljubimaca porastao je za 40% a kako su  zakoni nekih evropskih zemalja vrlo strogi u sankcionisanju zanemarivanja, pod kojim se podrazumeva i predugo odsustvo vlasnika od kuće o čemu ćete više pročitati ovde sve je više kompanija koje dozvoljavaju zaposlenima da ih dovedu na posao.

Iako još uvek kontroverzna i nedovoljno promovisana, ova tema sa stanovišta životnog balansa i kvalitetno provedenog vremena na poslu postaje sve značajnija. Njen uticaj se širi ne samo kada se radi o boravku u kancelariji, nego i samoj komunikaciji i upućenosti ljudi jednih na druge. 

Prvi korak ka implemantaciji novih pravila je svakako već i sama informacija da li među zaposlenima postoji interesovanje za pet friendly okruženje, kao i otvorena komunikacija u slučaju bilo kakve neprijatnosti (fobije, alergije itd.), a zatim usvajanje protokola koji definiše pravila. Njime se preciziraju nepoželjna ponašanja (lajanje, agresija itd.), dozvoljene oblasti za kretanje (kuhinja, lift, zajedničke prostorije), kao i eventualni zahtevi za držanje na povocu. 

I sama inicijativa može proći probni period tokom kog će se utvrditi koliko je svima uključenim u nju, a naročito ljubimcima, boravak prijatan, pa čak i broj koji je dozvoljen u jednom danu. 

Iskustva velikih kompanija poput Purine, koja se još od 2003. rukovodi načelom “zamislite da ljubimci u kancelariji nisu privilegija nego standard”, naglašavaju satisfakciju koju donose svim zaposlenima, od administracije do menadžmenta. Ova kompanija je 2017. uradila istraživanje prema kom je 50% anketiranih koji nisu imali ljubimca, pse u kancelariji videla kao pozitivno iskustvo. 

U isto vreme, pet friendly kancelarije podvlače značaj planiranja kada se radi o vremenu koje zaposleni provode sa ljubimcima u šetnji, njihovoj međusobnoj interakciji, nepoželjnim ponašanjima, toleranciji na ljude itd. 

Kako bi se predupredile moguće neprijatnosti potrebno je da kompanije podsete na osnove društvenih normi, ali i da ustanove svoje koje će zaposleni prihvatiti pre nego što odluče da na posao dođu u društvu. 

Pored prednosti  pet friendly pravilnika, stalna edukacija o odgovornostima i važnosti socijalizacije postavlja se kao normativ kada je u pitanju radno okruženje

O primeni i poštovanju zakona kao i o razvoju pet friendly usluge  u Srbiji pisali smo u prethodnim blogovima, a kompanije koje nisu direktno usmerene na ljubimce, ali u isto vreme žele da  okruženje učine otvorenijim i pristupačnijim slobodne su da deluju u okvirima svojih mogućnosti i ciljeva. 

Obzirom da se PTA sertifikacijom definišu i promovišu jasni i kontrolisani standardi, oni mogu biti uzeti i kao osnov za promovisanje pet-friendly radnog prostora.

 

 Autor: Marina Stancevic