Site logo

ODGOVORNO VLASNIŠTVO

Šta podrazumeva odgovorno vlasništvo i gde se najuspešnije sprovode zakoni o dobrobiti životinja? 

Pored smeštaja, ishrane i veterinarske nege, u odgovorno vlasništvo spadaju i fizičke aktivnosti, socijalizacija i interakcija ljubimaca sa drugim ljudima i životinjama.  Pre udomljavanja, potrebno je znati šta sve treba preduzeti da bi novi član porodice bio siguran, zdrav i srećan. Odgovornost u startu podrazumeva pružanje doma ljubimcu koji se svojim tendencijama i predispozicijama najbolje uklapa u navike porodice. 

Iako su različiti u svakoj zemlji, cilj svih zakona o dobrobiti životinja je isti i ne zasniva se samo na kaznama u slučaju nepoštovanja, nego pre svega na što boljem tretmanu životinja, društvenoj odgovornosti, ali i edukaciji

Na njihovoj implementaciji se u Evropi radi duže od četiri decenije i ove norme su se u početku ticale uslova pod kojima su se životinje držale na farmama i u laboratorijama, pod kojima su tretirane, transportovane itd. Na unapređenju zakona radilo se kontinuirano, u skladu sa promenama životnih okolnosti, pa se tako i oblast na koju se odnose proširila i na kućne ljubimce. 

Kada je reč o pravilima, upoznavanje počinje i pre samog boravka na nekoj destinaciji. Da biste ušli u bilo koju zemlju Evropske unije, pripremite svu potrebnu dokumentaciju. Spisak možete pogledati ovde.

Ukoliko putujete u Nemačku, dobra vest je da su ovoj zemlji psi i više nego dobrodošli, a da su bliski odnosi između ljudi i pasa duboko kulturološki ukorenjeni. Na kraju krajeva, računa se da iz ove zemlje potiče oko 20 najpoznatijih rasa, vrlo popularnih i u Srbiji, od jazavičara do nemačkog ovčara. U isto vreme, Nemačka se smatra pionirom u obuci pasa vodiča za slepe i slabovide. Sve radne pse, pomagače i asistente prepoznaćete po uniformama jarkih boja. S druge strane, budite obazrivi kada su u pitanju rase koje se po Nemačkim zakonima smatraju opasnima i kojima nije dozvoljen ulazak, to su bul terijeri i mešanci ove rase. Ova pravila su za turističke posete nešto blaža i dozvoljavaju boravak do tri nedelje. 

Kada se radi o dobrobiti životinja, Nemačka prioritet stavlja na vreme koje ljubimac provodi sam a koje ne sme biti duže od pet sati. I dok npr. u Americi većina vlasnika pse ostavlja u transporterima ili boksovima, pa i na balkonima, u Nemačkoj se ovakav pristup smatra zlostavljanjem. Sam zakon je jedan od najstrožijih i kazne dostižu 25 000 eur! 

Više informacija o zakonima ove zemlje možete pročitati u našem prethodnom blogu

Iz Amerike dolazi još jedna zanimljivost kada  je u pitanju namerna okrutnost prema životinjama, gde  se ona od 2019. godine tretira kao federalno krivično delo, a isti zakon već od ranije zabranjuje bilo kakvo promovisanje surovosti i torture.

Kada je reč o dobrobiti životinja, Švajcarska je otišla i korak dalje. Ustav ove zemlje sadrži posebno ustanovljen član koji se bavi zaštitom protiv nasilja kao i pravilima koja se tiču tretiranja životinja. 

Specifičan set zakona garantuje svim životinjama određeni kvalitet života, zabranjuje nanošenje bola i povređivanja, ali i bilo kakvo činjenje koje bi ugorzilo dostojanstvo životinje. Ovaj termin ga čini jedinstvenim u svetu. 

Tako su, budući da u Švajcarskoj čak 43% domaćinstava ima kućnog ljubimca, iako oslobođeni poreza na držanje ljubimaca, vlasnici mačaka u obavezi da im osiguraju društvo ljudi, ili vizuelni kontakt sa drugim mačkama, kao i dovoljno prostora za igru.  

Ova zemlja je razvila i niz složenih pravila kada se radi o dobrobiti pasa, a on podrazumeva garantovano vreme za šetnju i istrčavanje, kao i zabranu ostavljanja ljubimca samog duže od četiri sata. 

Rast broja ljubimaca, zabeležen naročito tokom pandemije, zahteva i precizniji opis normi koje se odnose na dobrobit ljubimaca, naročito na vreme koje vlasnici provode van kuće. Tako i sve više firmi prihvata pet friendly pravilnik o poslovanju, a samim tim i direktno utiče na širenje svesti o važnosti odgovornog vlasništva. 

Ono ne počinje i ne završava se obrocima i redovnom vakcinacijom, već se nastavlja interakcijom sa ljubimcima, socijalizacijom, prepoznavanjem njihovih potreba i svešću da u svakom trenutku zavise od vlasnika. 

Na kraju, pojam odgovornog vlasništva podrazumeva i poštovanje socijalnih normi, naročito kada se radi o javnim površinama. PTA sertifikacijom svi pružaoci usluga jasno definišu svoje sa kojima se gosti upoznaju i pre samog dolaska. 

Ustanovljeni i precizni okviri osnov su pet friendly usluge.

U slučaju da imate bilo kakve nedoumice, tim Pet Travel Advisor daće vam odgovore na njih. Kontaktirajte nas za dodatna pitanja na: info@pettraveladvisor.com  i komunicirajte kroz forum ili grupu

Autor: Marina Stančević

Comments

 • Comments are closed.
 • Explore
  Travel
  Shop
  Pin
  Blog
  Chat

  Prepare easily for a trip with your furry baby and never forget the important things to take on the road

  Get your Travel Checklist

  Plus receive the latest news and interesting topics weekly in your inbox.

  By proceeding, you agree to our Privacy Policy and Terms of Use.