Site logo

Dokumenta koja su vam potrebna za putovanje sa ljubimcem

Ako volite da putujete i da sa sobom vodite i svog ljubimca, evo nekoliko korisnih informacija u vezi sa potrebnom dokumentacijom. 

Za ulazak sa psom u Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Makedoniju dovoljno je da je pas vakcinisan protiv besnila, čipovan, vakcinisan protiv zaraznih bolesti, da poseduje pasoš i ima uverenje o zdravstvenom stanju izdato od veterinarske ambulante koje nije starije od 48h. 
Ako ste iz Srbije i odlučite da odmor provedete u nekoj od zemalja EU, dokumentacija za putovanje sa ljubimcima sastoji se iz: pasoša koji sadrži broj mikročipa i podatke o vakcinaciji, titar testa, potvrde veterinara o zdravstvenom stanju ljubimca i sertifikata veterinarske inspekcije za izlazak iz zemlje. Sva dokumenta dobijate u Srbiji. 

Pasoš dobijate kod svog veterinara, prilikom prve vakcinacije protiv besnila. Vakcinacija protiv besnila se sprovodi već od trećeg meseca starosti, nakon što štene primi ostale neophodne vakcine. Tada vaš kućni ljubimac dobija pasoš i mikročip (zakonom obavezan vid obeležavanja i uslov za ulazak u EU) i u njemu su obavezno upisani vaši i podaci o psu, broj čipa, datum vakcinacije protiv besnila, podaci o drugim vakcinacijama i tretmanima, itd.

Važno: da biste dobili sertifikat veterinarske inspekcije, veterinar u pasoš ljubimca upisuje i pečatira i podatke o datumima i vrsti zaštite koje je pas primio protiv krpelja i pantljičare (npr. Nexgard i Drontal).  

Titar antitela na besnilo treba da se uradi najmanje tri meseca pre puta!

Pas mora biti vakcinisan protiv besnila. Titar antitela na besnilo određuje se iz krvi, optimalno mesec dana nakon vakcinacije, jer je tada najviši, a vremenom počinje da opada, pa može da se desi da samo sedam meseci kasnije bude ispod dozvoljenog nivoa za putovanje u inostranstvo. 
S druge strane, neophodno je da od vakcinacije prođe oko dve nedelje da bi organizam psa odreagovao na vakcinu. Veterinar će uzorak krvi poslati na analizu, tj. na utvrđivanje titra antitela na besnilo u Pasterov zavod u Novom Sadu.

Ukoliko sve bude u redu, potvrda se iz Pasterovog zavoda poštom šalje vlasniku. Pas može da putuje tek za tri meseca od datuma analize uzorka.
Analiza titra se radi samo jednom u životu, ali pas mora nakon toga redovno da se vakciniše protiv besnila jednom godišnje, što se upisuje u pasoš. 

Ukupni troškovi za dobijanje titar sertifikata su oko 7.000 dinara, a na njih u zavisnosti od mesta vađenja uzorka treba dodati i troškove uzorkovanja, čuvanja i slanja. 

Sertifikat za napuštanje zemlje dobija se u veterinarskoj inspekciji. Kada stigne nalaz da je titar antitela pozitivan, 48 sati pre puta vlasnik sa nalazom odlazi u veterinarsku inspekciju svog okruga da bi uzeo veterinarski sertifikat bez kojeg pas ne može da pređe granicu.

Od dokumenata je neophodno da priložite:

– Dokaz o vakcinaciji protiv besnila- pasoš
– Titar sertifikat
– Potvrdu o zdravstvenom stanju ljubimca-  izdaje vaš veterinar najkasnije 48 sati pre putovanja, plaća se oko 1200 dinara. 

Dakle, prvo idete kod veterinara po potvrdu o zdravstvenom stanju psa, pa u veterinarsku inspekciju po sertifikat, koji se dobija na licu mesta i košta oko 4.200 dinara.

Sertifikat se izdaje za svaku zemlju pojedinačno i važi 120 dana od datuma izdavanja. 

Važno: sa ljubimcima možete putovati samo preko graničnih prelaza na kojima postoji veterinarska inspekcija, spisak se nalazi ovde.

Prema podeli Svetske organizacija za zdravlje životinja (World Organization for Animal Health – OIE), kada se radi o besnilu, zemlje spadaju u visoko rizične, zemlje u kojima je besnilo pod kontrolom i zemlje u kojima besnilo ne postoji. Uslovi ulaska su definisani na osnovu zemlje u koju se putuje u odnosu na zemlju iz koje se putuje. 

Putovanje sa  ljubimcima iz jedne u rugu zemlju EU je donekle pojednostavljeno, ali i u tom slučaju, ukoliko npr. putujete iz Hrvatske, pas treba da poseduje pasoš, broj mikročipa, da je vakcinisan protiv besnila i da je tretiran protiv pantljičare. 

Iako EU ima jedinstvenu listu pravila koja se smatraju standardom za putovanje, postoje i zemlje, kao što su Velika Britanija, Irska i Švedska, kao i Australija, van Evrope, Novi Zeland, Japan, Ujedinjeni Arapski Emirati, koje imaju sopstvene klasifikacije, zahtevaju vrlo dug karantin ukoliko ulazite iz zemalja koje se smatraju visokorizičnim i u koje je putovanje sa ljubimcima otežano. 

Ukoliko su vam potrebne dodatne informacije u vezi sa dokumentacijom za ostale države, možete nas kontaktirati na info@pettraveladvisor.com.

Ovde možete pogledati više o putovanju sa kućnim ljubimcem u određenu državu.

Pet-friendly lokacije možete videti ali i sami postaviti ovde.

Autor: Marina Stancevic

Comments

  • Comments are closed.